Artak Markosyan urodzony w Armenii, do Polski przyjechał 30 lat temu. Doświadczenie w gastronomi zdobywa od 1986 roku. Specjalizuje się przede wszystkim w kuchni Ormiańskiej i Polskiej. W Polsce przygodę z gastronomią rozpoczął w 1991 roku, w restauracji Krokodyl - Adama Gesslera. W 1992 roku został szefem kuchni w restauracji Zorba gdzie zdobył wielkie uznanie i został nagrodzony niejednym dyplomem. W 1994 roku założył własną restaurację w dawnym Hotelu Wileńskim. W 1995 założył drugą restaurację w Hotelu Praskim, gdzie do menu zostały wprowadzone dania ormiańskie. W 2009 roku otworzył restauracje na Warszawskiej Pradze gdzie serwował dania kuchni Polskiej i Ormiańskiej. W 2013 roku po burzliwych "Kuchennych Rewolucjach" Magdy Gessler restauracja przeszła metamorfozę wizualną, zmieniło się także menu. Od tej chwili Restauracja Ararat specjalizuje się tylko w kuchni Ormiańskiej. Posiłki serwowane przez Artaka niejednokrotnie zdobywały uznania krytyków kulinarnych, co można zaobserwować po ilości zdobytych dyplomów i artykułów w prasie.

Dlaczego ARARAT ?
Ararat to góra z rodzinnych stron Artaka. Nazwa góry pochodzi od Ary - bożka z epoki brązu. Ara był bogiem śmierci oraz odrodzenia. Góra została nazwana na jego cześć ze względu na zmiany zachodzące na stokach pomiędzy "martwą" zimą a "żywą" wiosną. W Biblii góra Ararat wskazana jest jako miejsce spoczynku Arki Noego po Potopie.